Wat is Alexander Techniek?

“Via Alexander Techniek heeft Maaike me geleerd mijzelf te helpen. Zo heb ik fysieke en mentale stress sterk kunnen verminderen.”

Wat is Alexander Techniek?

De Alexander Techniek is een praktische methode die je leert hoe je een moeiteloze balans van je hoofd-nek en rug kunt herstellen. Die balans van je hoofd op de bovenste wervel (het atlanto-occipitaal gewricht) is essentieel voor het goed functioneren van je wervelkolom, spieren, gewrichten en ademhaling. Als je uit balans bent moeten je spieren veel harder werken dan nodig en raken ze overwerkt en verkrampt.

Door de Alexander Techniek te leren voorkom je dat je gewrichten en organen onder druk raken, kunnen spieren overbodige spanning loslaten en krijgen de wervelkolom en tussenwervelschijven weer ruimte en veerkracht.

De Alexander Techniek richt zich ook op het zesde zintuig, het kinesthetisch/proprioceptisch zintuig. Dat zintuig vertelt je waar je lijf zich bevindt in de ruimte: dat je bijvoorbeeld weet waar je nek is zonder dat je in de spiegel hoeft te kijken. Maar soms is dit zintuig onbetrouwbaar geworden. Je voelt bijvoorbeeld niet meer dat je nek naar voren staat; want voor jouw zesde zintuig is je nek recht! Tot je in de spiegel kijkt of een foto van jezelf ziet... 

De Alexander Techniek geeft je de middelen om je zesde zintuig weer betrouwbaar te maken. Zo kun je zelf, zonder in de spiegel te hoeven kijken, opmerken of je nek naar voren staat; en zo ja, dan weet je hoe je je nek weer naar zijn natuurlijke plek kan laten gaan, terwijl je adem vrij blijft.

Het unieke aan de Alexander Techniek is dat het niet gescheiden is van je dagelijkse activiteiten; als je de basis geleerd hebt kan je de principes in praktijk brengen terwijl je bijvoorbeeld fietst, wandelt of achter de computer zit.

Het voelt heel goed, en is ook nog eens super efficiënt!

Wat zijn de voordelen van Alexander Techniek? Lees meer >

Wat gebeurt er in een les? Lees meer >

Hoe werkt het? Lees meer >