Leonard Besseling

beroep: Cellist en artistiek leider van Club Classique
reden: rust en kracht van het hier en nu in praktijk blijven brengen

Voor mij is Alexander Techniek veel meer dan een techniek: het is een filosofie die je leert in het leven niet het doel maar de weg ernaartoe centraal te stellen.

Wanneer ik moet wachten voor een rood verkeerslicht, denk ik soms aan wat Maaike mij geleerd heeft. In plaats van een gevoel van irritatie op mijn weg van A naar B, kies ik ervoor even een rustmoment te nemen voor mijzelf. Op die manier reageer ik niet primair op een gewoontepatroon maar ‘stop’ ik even.

Lees meer >

Die mogelijkheid is er altijd en geeft je als mens de ruimte om bewuster in het leven te staan. Zo leer je gaandeweg dat je zelf de regie in handen hebt over alles wat je doet of laat.

Als uitvoerend musicus kan mijn bestaan soms onregelmatig, stressvol en onvoorspelbaar aanvoelen. Dankzij de Alexander techniek en dankzij Maaike heb ik ontdekt dat ik mij hier niet door hoef te laten leiden. Voor mij is de grootste uitdaging het onderzoek van de eenheid tussen lichaam en geest, niet in de toekomst maar in het hier en nu. Op deze manier kan ik als cellist iedere dag nieuwe dingen ontdekken, niet alleen wanneer ik voor mijzelf studeer maar ook steeds meer tijdens concerten. Het fijne aan de groepslessen is dat ik erachter gekomen ben dat ik niet alleen sta in mijn zoektocht. Veel meer dan je misschien denkt, worstelen veel mensen met dezelfde problemen. Het delen ervan is het begin van de oplossing. Alexander techniek heeft voor mij de deuren geopend naar een bewuster leven waarin niet het resultaat in de toekomst maar de kwaliteit van leven in het nu het uitgangspunt is.

< minder