Harmen de Boer

beroep: destijds solo-klarinettist Radio Filh. Orkest, NBE, hoofdvakdocent klarinet
reden: focale distonie

Enige jaren geleden werd ik geconfronteerd met een nare aandoening in mijn linkerhand. De diagnose luidde focale dystonie, een aandoening die helaas weinig uitzicht biedt op succesvolle voortzetting van een instrumentale carrière.  Ik moest helaas al mijn werkzaamheden opschorten en kwam in de medische molen terecht via de bedrijfsarts, dus consulten bij huisarts, fysiotherapeut en neuroloog in AMC. Wat te doen? Mijn enige strohalm was, zo begreep ik uit literatuur, dat in bepaalde gevallen via “retraining” wel eens met succes verbeterde controle was opgetreden.

Lees meer >

Kortom, ik ben de uitdaging aangegaan om dit ook voor mij mogelijk te maken en heb ervoor gekozen om dit te bereiken via de principes van de Alexander techniek. Gelukkig kon ik in de praktijk van Maaike Aarts terecht! Zij is zelf een geweldige violiste en vanuit haar praktijk bekend met talloze beroepskwalen zoals die bij musici voorkomen.

Ik ben begonnen vanaf nul, gesteund en begeleid door Maaike met haar kennis van zaken, niet aflatend optimisme en heb geprobeerd om via de Alexander techniek principes langzamerhand mijn klarinetspel met vele “stopjes” weer op te pakken, me hierbij realiserend dat een aandoening aan een hand niet alleen de hand betreft maar dikwijls de uiting is van onderliggende fysieke problemen, die gedurende een lange periode zijn opgebouwd. Via Alexander techniek kun je hier op een fantastische manier inzicht in krijgen.

Gelukkig heb ik op deze manier nog een vervolg aan mijn carrière kunnen geven!

< minder