Danna Paternotte

beroep: free lance violiste
reden: zelfvertrouwen, streek techniek, linkerhand techniek, flow in spelen

In mijn lessen bij Maaike probeer ik meer ontspanning te vinden in mijn vioolspel. Samen zijn we aan het werk (soms nogal vastgeroeste) patronen te doorbreken die mij belemmeren, zodat ik veel vrijer kan spelen. Door bijvoorbeeld mijn lichaam te ‘scannen’ voor het spelen, neem ik de tijd om contact te maken met de vloer, de wereld om me heen en mijn eigen lijf. 

Door mijn blik te verbreden en bewust te zijn van mijn ademhaling verstijf ik minder tijdens het spelen. Daarnaast werken we aan mijn zelfvertrouwen, waar het me nog wel eens aan wil ontbreken. Soms denk ik dat ik dingen niet kan, maar is het mijn eigen focus die me belemmert.

Lees meer >

Door bijvoorbeeld te doen alsof een grote violist die ik bewonder die passage speelt, verdwijnt het gevoel dat ik geen fouten mag maken en speel ik opeens veel beter en kan ik dingen waarvan ik dacht dat ik ze niet kon. Het is bijzonder (en soms ook frustrerend) om te ontdekken hoe je jezelf zo in de weg kan zitten, maar omdat je tegelijk bewijst aan jezelf dat je het dus wel kan, geeft dat ook vertrouwen en Maaike helpt me hier enorm bij.Doordat ik heel streng ben voor mezelf denk ik snel in goed/fout en Maaike laat me inzien dat het uiteindelijk allemaal om muziek draait en die zogenaamde fouten er gewoon mogen zijn.

< minder