Zwangerschap en bevalling

26 aug 2012

De Alexander Techniek kan de zwangere vrouw op een aantal manieren helpen:

– Je leert soepel en gemakkelijk te blijven bewegen. Vooral in de laatste maanden zul je je veel comfortabeler voelen als je weet hoe je het beste kan zitten, staan, liggen, lopen, hurken en omdraaien in bed met je steeds groter wordende buik.

– Op deze manier kunnen een groot deel van rugklachten en andere klachten als bekkeninstabiliteit voorkomen worden.

– Je nieuwe manier van bewegen creëert ruimte voor je baby, je ademhaling en je organen in je buik. Veel zwangere vrouwen lopen en zitten achterover geleund in de stoel of op de bank. Deze ineengezakte houding is ongunstig voor je rug, geeft onnodige druk op de grote bloedvaten, zenuwen en spieren en laat minder ruimte over voor de baby, je organen en ademhaling. De Alexander Techniek leert je hoe je ontspannen opgericht kan zijn, zonder daarvoor moeite te hoeven doen.

– Je krijgt bewegingsoefeningen die de gunstige ligging van je kindje bevorderen, en ‘stuitliggingen’ en ‘sterrekijkers’ (die bevallingscomplicaties kunnen geven) zoveel mogelijk voorkomen.

– Je leert een aantal houdingen, ademhalingsoefeningen en bewegingen voor tijdens de bevalling die je zullen helpen de pijn op te vangen, je adem door te laten gaan, en zo min mogelijk te verkrampen tijdens en tussen de weeën in.

– Belangrijk is dat je je niet tegen de pijn verzet. Verzetten betekent dat je ongewild gaat vasthouden in de spieren en dat leidt tot nog meer pijn. Je eigen gedachten en gevoelens over bevallen zijn hierbij van grote invloed. Hebben de vrouwen in je omgeving (moeder, zussen, vriendinnen) goede of slechte ervaringen gehad? Heb je vertrouwen in je zelf? Denk je dat je het aankan, of verwacht je van niet?

– Je partner krijgt in een duo-les tips om je te helpen en zo goed mogelijk bij te staan.

Hieronder een korte quote van mijn eigen ervaringen over mijn bevallingen met behulp van de Alexander Techniek:

“Voor mij was natuurlijk bevallen een logische wens vanuit mijn Alexander Techniek achtergrond. Hoe ik door gebruik van mijn mentale kracht lichamelijk kon ontspannen, en mezelf zodanig coördineerde dat ik de baby ‘hielp’ zijn weg naar buiten te vinden, zonder hem in de weg te zitten. De zwaartekracht was daarbij een belangrijke factor en de ademhaling natuurlijk ook. Ik ervoer mijn beide bevallingen als een natuurlijk proces. Iets dat gewoon gebeurde/ontstond: mijn lijf nam het over. Ik hoefde alleen maar niet in de weg te gaan zitten. Pijn deed het zeker, maar de innerlijke rust, het vertrouwen en het voorbereidende Alexander Techniek werk hebben me er doorheen geloodst en er een positieve en overweldigende ervaring van gemaakt…”