Alexander Techniek en geluk

16 feb 2012

 

Wie kent het gezegde niet: ‘geluk zit hem in de kleine dingen’.

Sinds ik Alexander Techniek lerares ben, begrijp ik beter dan ooit hoe waar dit is. Vroeger dacht ik dat geluk voortkwam uit ‘zo veel mogelijk leuke dingen doen, en zo hard mogelijk werken en zo veel mogelijk bereiken’. Dagelijkse bezigheden (afwassen, boodschappen doen) waren dingen die ik zo snel mogelijk afraffelde, omdat ze me in de weg stonden van alles wat ik veel liever wilde doen, en de ‘grote dingen’ die ik veel belangrijker vond. Nu kan ik nog steeds gelukkig worden van hard werken, maar ik haal nu met name mijn geluk uit de dagelijkse bezigheden.  Klinkt dat saai? Het is het niet!

Alexander Techniek breng je in praktijk tijdens je dagelijkse activiteiten: in de rij voor de kassa, tijdens het doen van de afwas, terwijl je viool speelt. Het is heerlijk om er steeds weer even aan te denken: ik voel hoe mijn lijf goed gecoördineerd beweegt, alsof het geolied is. Ik voel me soepel, licht en vrij; alsof ik wind mee heb op de fiets. Ik merk weer even hoe mijn adem net even wat dieper komt, hoe ik me bewust word van mijn zitbotten op het zadel van mijn fiets terwijl ik die mooie zonsondergang waarneem. Elke keer denk ik weer even: goh wat heerlijk! Vaak ontdek ik iets nieuws over mezelf en mijn manier van bewegen. En steeds heb ik dus een klein geluksmoment.

Het is nog steeds leuk om met vrienden in een restaurant te eten, of het voor elkaar te krijgen dat ik twee projecten tegelijkertijd goed afrond. Maar in de auto naar dat restaurant toe en tijdens die kleine dagelijkse dingen ligt het geluk ook steeds voor het oprapen; elke keer weer, de hele dag door!