Alexander Techniek en auditie doen

14 feb 2013

 

Auditie doen is mentaal en fysiek behoorlijk zwaar. De meeste musici hebben meer last van zenuwen dan voor een gewoon concert  doordat het muzikaal gezien onnatuurlijk is (het scherm, geen applaus, korte uit zijn muzikale verband gehaalde fragmenten, afwezigheid van de rest van de muzikale compositie, overfocus op ‘geen fouten maken’).

De Alexander Techniek kan je helpen je hier zo goed mogelijk doorheen te slaan:

1. Grondig, maar bovenal rustig en positief studeren. Dit voorkomt zenuwen, verkrampte coördinatie en blessures.

2. Balans in de manier waarop je beweegt. Laat overbodige spanning los en je ademhaling vrij. Hierdoor is er meer ruimte je muzikale gevoelens de vrije loop te laten!

3. Balans tussen techniek en muziek. Ze zijn eigenlijk niet te scheiden. Als je iets op techniek studeert, schakel je muzikale gevoel dan niet uit, maar blijf je bewust van lijnen en kleuren. Doordat een auditie muzikaal gezien zo onnatuurlijk is, is het muzikale aspect juist het belangrijkst je op te richten. Het muzikale gevoel in je buik, het genieten van de muziek, de andere partijen in je hoofd erbij horen, bieden je grote houvast. Als je aandacht daar is zal de techniek makkelijker worden, heb je minder kans op fouten, en zullen zenuwen minder worden.

4. Balans in de manier van voorbereiden. Goed hard studeren, maar ook weer niet teveel! Je wilt niet te moe worden waardoor je niet in top conditie bent op de auditie zelf. Het meest ideaal is in het begin het meest te studeren, waardoor je het de week (of 2 weken) van te voren weer een beetje  kan loslaten en alleen nog maar hoeft bij te houden. Bovendien vergroot je de kans op pijn en blessures als je overdrijft. Alexander Techniek helpt je de juiste balans te vinden doordat je je beter bewust bent van jezelf, je lijf, gedachten en gevoelens. Daardoor kun je adequater op je behoeften reageren.

5. Accepteren dat je zenuwachtig bent. Waarschijnlijk (hopelijk) ben je dat bij vlagen van te voren al. En natuurlijk op het moment zelf. De zenuwen zijn tot op zekere hoogte niet het probleem. Maar je reactie erop kan je trainen. Je kunt oefenen positief op je zenuwen te reageren en ze te ten goede te gebruiken voor je muzikale expressie. Je kunt leren niet te verkrampen en jezelf soepel laten blijven bewegen. Als je van te voren zenuwachtig bent kan je visualiseren dat je de auditie doet en dat je ondanks de zenuwen juist dieper in je muzikale gevoel komt.

Nog wat tips:

– Op tijd beginnen, zodat je een paar weken van te voren klaar bent,

– try outs geven (ik denk minstens drie),

– jezelf af en toe opnemen,

– de auditie  alleen doen als je daadwerkelijk de tijd kan nemen het goed voor te bereiden.

En dan rest me nog een ding:

Veel succes!!!